Restauracja Epoka w Hotelu Europejskim
Restauracja Epoka mieści się w neorenesansowym Hotelu Europejskim z 1857 roku, zaprojektowanym przez Henryka i Leandra Marconich, który po renowacji odzyskał swój dawny blask. Epoka zachwyca wyjątkowymi wnętrzami i intrygującą, pełną poszanowania do historycznych detali architekturą. W trakcie remontu odsłonięto m.in. potężne legary, w które uzbrojono hotel w czasach, gdy przy placu Piłsudskiego rozpoczęła się budowa cerkwi i były obawy, że wstrząśnie ona fundamentami hotelu, a w głównej sali restauracji znaleziono gzymsy z 1857 roku i zachowano je jako dekorację koktajlbaru. Zabytkowe elementy zostały wysunięte na pierwszy plan dzięki współpracy z Borisem Kudličką, scenografem teatralnym i filmowym.
Restauracja Epoka została wykonana wg projektu pracowni Boris Kudlička with Partners. W procesie tworzenia restauracji Ofisovnia była odpowiedzialna m.in. za wykonanie mebli oraz zabudów meblowych na wymiar, wykonanie elementów szklanych, stanowiska concierge zdobionego naturalnym kamieniem, lóż, stolarki drzwiowej, tkanin i kotar, pięciometrowej meblowej zabudowy instalacji wentylacyjnej, a także - jako jeden z podmiotów interdyscyplinarnego zespołu, uczestniczącego w projekcie - project management.
O otwarciu restauracji mieszczącej się we wnętrzach Hotelu Europejskiego pisał VOGUE, Label Magazine, Designalive, Noizz, KUKBUK oraz wiele innych polskich i zagranicznych mediów z pogranicza sztuki kulinarnej i designu. Otwarcie restauracji jesienią 2019 roku roku było sporym wydarzeniem na kulinarnej i designerskiej mapie Polski. Nic dziwnego, bo w Epoce oba te światy mocno przenikają się, tworząc niezapomniane i uzależniające 'fine food experience'.
W 2020 roku Restauracja Epoka była nominowana do międzynarodowej nagrody Restaurant & Bar Design Awards w kategorii „Colour”, zdobyła nagrodę magazynu Warsaw Insider w kategorii „Design”, a także nagrodę Best of Warsaw w kategorii “Najlepsze wnętrze”.
Restauracja Epoka to obowiązkowy punkt na mapie Warszawy dla każdego miłośnika sztuki kulinarnej, architektury i dobrego designu.
Zza kulis na scenę
"Wejście do restauracji Epoka w Warszawie robi piorunujące wrażenie. Potem emocje już tylko rosną" - tak wizytę w Restauracji Epoka opisał Puls Biznesu.
Wejście do Restauracji Epoka nawiązuje do znajdującego się w pobliżu Teatru Wielkiego. Projektantom zależało, aby klienci restauracji “przeżyli kulinarną przygodę pełną wizualnych bodźców” – podobnie jak w teatrze.
To dlatego kulinarna przygoda w Restauracji Epoka rozpoczyna się jeszcze "za kulisami", które stanowi wejście do restauracji, przesłonięte pięciometrowymi kotarami. Następnie prowadzi wzdłuż falistej, czarno-białej podłogi do grubej, ciemnozielonej kurtyny, za którą znajduje się “główna scena”, czyli część restauracyjna Epoki. Goście przechodząc przez kurtynę wchodzą do restauracji “niczym postać na scenę w teatrze”.
Scena główna
To tu rozgrywa się główna sztuka - kulinarna sztuka w reżyserii szefa kuchni Marcin Przybysza (znanego szerszej publiczności ze zwycięstwa w trzeciej edycji programu „Top Chef”), który wspólnie z dyrektorem restauracji Antoine Azaïsem przygotowywali się się do otwarcia Epoki, zbierając inspiracje i budując doświadczenie w najznakomitszych miejscach Londynu, Kopenhagi, Modeny, Saint Tropez czy Montpellier.
Każdy drobny element wystroju wnętrz głównej sali restauracji został starannie przemyślany. Część mebli, tapet, materiałów została sprowadzona z Francji, jednak wiele elementów wystroju i wyposażenia sali zamówionych zostało u lokalnych twórców i dostawców. Wnęki w sali głównej wykończono dedykowaną tapetą, lakierowanym szkłem z unikalnym refleksem, a loże wykonano w francuskiej tkaninie.
Mała scena
Dla bardziej hałaśliwych zgromadzeń przeznaczono oddzielną salę, zaprojektowaną w stylu romskim, w której ciepłe, kasztanowe odcienie łączą się z egzotycznym szklanym oświetleniem. Wyjątkowy klimat miejsca podkreślają stylowe siedziska obite hiszpańską skórą, ściany zdobione angielską tkaniną sięgającą aż po sufit oraz antyczne lustra.
credits
Lokalizacja: Warszawa, Hotel Europejski
Klient: Project Warszawa
Powierzchnia użytkowa: 300 m2
Zakres prac: Produkcja mebli i zabudów meblowych na wymiar, elementy szklane, zasłony i kotary, stolarka drzwiowa
Projekt: Boris Kudlička with partners
Zdjęcia: Tomo Yarmush for Project Warszawa sp. z o.o.
epoka epoka epoka